Filmtips: SOPOR från 1981 av Tage Danielsson

Under semestern hade jag och min sambo turen att få tillgång till en tv med sisådär ett hundratals kanaler. Av ren slump stod SF-Kanalen på och min sambo ropade upp mig en dag och visade mig detta. Efter bara någon minut satt man som helt klistrad.

Kunde det här vara sant? Kan man göra så här bra, aktuell (om filmens ämne sätts i vår samtid) och kontroversiell film? Kort och gott handlar filmen om att Sveriges barn ledsnar på klassamhället och den bristande framtidstron och gör uppror genom att ockupera slottet, tillfångata kronprinsessan och självklart kastar sig Sossarna in för att “styra upp det hela” (med en lysande parodi på Olof Palme i spetsen) samtidigt som SÄPO försöker göra fascistisk kontrarevolution. Allt kryddat med enorma mängder kvick humor, ironi, vitsiga svängningar, parodi utan att bli för löjligt.

Alltså ett komiskt, seriöst och underbart stycke film som bara Tage Danielsson kunde varit kapabel till. Filmen kryddas dessutom av många av Sveriges bästa skådespelare någonsin, som Allan Edwall, Gösta Ekman, Lena Nyman, med flera. Det hela utvecklar sig långt, från en enkel slottsockupation till otaliga scener där man brister ut i asgarv i soffan, själva handlingen som sådan spinner också iväg på ett underbart och talande sätt hur det har sett ut internationellt och i Sverige under politiska strider. Humorn och satiren är alltså högst gångbar fortfarande idag, även om många av de politiska parodierna på dåtidens partiledare kanske känns okända för flertalet ungdomar idag. Vi kan dock avslöja att dåtida högerledaren Gösta Bohman framställs som en transvestit med kommunistskräck.

I dag skulle filmen antagligen dömas som “extremistisk” och “uppviglande” och konstituerar säkerligen Reinfeldts största mardröm – människor som får nog av att inte behövas. Det hade väl blivit någon skum undergroundrulle för de redan frälsta. Men Tage Danielsson lyckas med bravur att kunna nå ut till befolkningen i stort.  Men även frånsett dessa saker så har filmen ett högt underhållningsvärde som sådan och är utan tvekan bland de bästa komedierna någonsin på ett seriöst ämne.

Den rekommenderas starkt att se på internet (klicka på filmen nedan eller kolla in sidor som detta) medan tid finns. Filmen finns enbart att köpas på DVD om man köper den samlingsbox med Tage Danielsson och Hasse Alfredssons samlade verk.

Handlingen kortfattat:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: