PRO anklagas för att ha “socialistiska reflexer”

Så nu är det alltså här, den borgerliga offensiven mot den senaste tidens växande kritik mot tvångs-LOV och de privata vinsterna i välfärden.

LO:s beslut skakade om och skapade smärre panik bland borgerliga politiker och näringslivet i början av veckan. Till och med sossarna fick smått panik när LO bröt mot partilinjen. Näringslivet  manade till kamp, vilket nu fått parlamentariskt genomslag. Redan nu kan vi avläsa hur strategin mot dessa krav, som idag parlamentariskt företräds av enbart Vänsterpartiet, har lagts upp när till och med Pensionärernas Riksorganisation (PRO) anklagas för att ha “socialistiska reflexer” efter att ha skrivit ett debattinlägg som kritiserar de politiska förslagen om tvångs-LOV.

Mormor är tydligen kommunist när hon uttalar sig om den vård hon själv lever med.

Motkampanjen kommer alltså vara av samma karaktär som vi sett genom ett helt århundrade. Genom att hänvisa till “socialism” och “kommunism” i propagandan ska kraven på serviceinriktad välfärd och en gemensam allmännytta krossas. I skuggan av billig sjukvård står tydligen Stalin och gnuggar händerna, vill högerns PR-byråer få oss att tro.

Självklart handlar det hela i slutändan om ett fult parlamentarisk spel där KD delvis försöker rädda sitt parti från ett framtida katastrofval. Delvis beror det också på att Vänsterpartiet helt plötsligt är de enda som kan företräda LO i riksdagen och därför kan utmana Socialdemokraterna. Samtidigt vill alliansen föra fram tvångs-LOV (tillsammans med toppen i sossarna) och behöver ett annat medialjus på sig än att det är just SD som är förutsättningen för att detta skall fungera. Då kan man alltid gapa om kommunister. Dessutom riskerar kampen mot privata vinster i välfärden tillsammans med kampen mot bemanningsföretagen bli alliansens akilleshäl i det kommande valet, det är helt enkelt dags att ta fram storsläggan innan valkampanjerna börjar.

Vad som dock är ironiskt i den här beräkningen är dock att KD alltid säger sig värna pensionärernas intressen. Nu går de dock ut i öppen kamp mot deras riksorganisation och i princip kallar dem kommunister allihopa. De verkar verkligen inte begripa sig på hur man håller sig kvar i riksdagen i alla fall.  Om de nu ska ta fram storsläggan och försöka tysta ned oss i mediabruset, tror de verkligen att vi lägger av?

Denna taktik  förstärks och förtydligas ytterligare via utspel bland annat i partiledardebatten före semestern om att det rör sig om “klassisk vänsterpolitik” att kräva saker som att välfärdens vinster bör stanna i Sverige och faktiskt avlasta en redan överbelastad vård. Jämförelsevis kan man hänvisa till att för bara sisådär 20 år sedan var det legitim politik och en förutsättning för välfärden överhuvudtaget och dessutom t.o.m. olagligt för riskkapitalister att bete sig på det sätt de gjort de senaste åren i de otaliga vårdskandalerna, försämrade skolorna och oseriösa bemanningsföretagen. Sedan kom “nydaningen” inom socialdemokratin och sedan dess vet vi hur hela det politiska spektrat har utvecklats.

Huruvida det nu fungerar eller ej med en sån här strategi vet man aldrig. Socialismen som sådan, som ideologi, förnekas som oftast i det offentliga utrymmet, vilket gör det svårt att avgöra om “kommunistkortet” fungerar eller ej  i dagens Sverige. Faktum kvarstår dock att det är bara upp till oss som faktiskt kallar oss det att tydligt förklara vår politik så att inget tvivel om våra åsikter råder. Det innefattar åsikten om gratis sjukvård och ett stopp av kapitalflykt från landet och är knappast ett skällsord. Jag tycker inte heller att PRO ska skämmas för att de nu vågar ta strid mot rövarbanden som plundrar vår vård.

Tillsvidare får man glädja sig åt att PRO nu tillsammans med hela LO, mängder med fackföreningar och folkrörelser samt Vänsterpartiet nu utgör en stabil ryggrad för en kamp mot riskkapitalisternas utsugning av vår välfärd. Nu är det bara ett gigantiskt problem kvar: att den socialdemokratiska partipiskan viner över alla de vettiga sossar som vill ta tydlig ställning för en vettig syn på allmännyttan i det här landet. Man får dock hoppas att dessa inser hur begränsad parlamentarisk politik faktiskt är och istället beger sig ut och bygger folkrörelserna, dit vi nu också stolt kan räkna PRO. De som faktiskt byggt den välfärd som nu stulits ifrån oss. De som både sett välfärdssverige formas av arbetarrörelsen och sett den bli förråd av de som sagt sig företräde samma rörelse. De som slitit ut sig på otaliga fabriker över hela landet så deras barn fått det bättre. Välkomna! Självklart ska ni ha en värdig, trygg och bra vård!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: