Jinglar i skallen

Det är inte lätt att hitta ett jobb idag och inte alltid så lätt att behålla det man faktiskt hittar. Vid behov, visstid, och allt vad det heter är mer regel än undantag på arbetsmarknaden. För att inte tala om alla lönlösa (höhö) praktikanter som jobbar av tvång eller för branschvana i hopp om ett eventuellt framtida kneg.

Tänker ofta på tidigare generationer där folk var ”Johan Svensson, smed” eller ”Anna Bengtsson, bagare” i telefonkatalogen och senare på sin gravsten. Idag skulle det kunna stå ”härs och tvärs-arbetare” under mitt och många andras namn.

Jag, någonstans mellan ung och medelålders, kallar mig Medelung. Har gått hemma, arbetat och studerat fram och tillbaka under flera år och nu funnit ett arbete igen. Jobbar sedan en tid tillbaka inom handeln.

Ett av flera arbetsmiljöproblem jag stött på inom min bransch, och som retar mig mest just nu, är de reklammonitorer som står utplacerade i många butiker. För att ta ett känt exempel kan jag nämna BR-leksaker där det dagarna i ända ljuder ”Vet ni vad det bästa är? Leksaker från BR!” var 30:e sekund.

Jag jobbar inte på BR, tack gud, men har liknande problem i butiken jag arbetar. Produkter alá TV-Shop har bildskärmar med inbyggda högtalare spridda över arbetsplatsen där jinglar upprepas om och om igen.

I fredags kom vänner för att hämta upp mig efter jobbet och vi gav oss av till ett annat köpcenter för att äta. När vi åkt in i parkeringshuset och klivit ur bilen hör jag en känd stämma, men är inte säker om det kommer från mitt huvud eller faktiskt spelas.

Jag kontrollerar med min vän om det är så att han hör musiken.
– Ja, svarar han och flinar. Jag andas ut och skrattar: –
Haha, ja då har jag i alla fall inte blivit galen. Den där slingan förföljer mig! Den går hela tiden på jobbet. Trala-lala-laaaa pling-plong!!

Min vän tittar på mig och säger att det inte är någon musik som spelas och jag får det bekräftat av en annan i sällskapet. Nej, jag har normalt inte några hörselhallucinationer (eller andra hallucinationer för del delen). Men den senaste tiden har jag drabbats av det då och då i synnerhet timmarna efter avslutat pass på jobbet. I både tystnad och vid avlägset brus så fantiserar/hör jag reklamen.

Jag har inte riktigt bestämt mig för hur jag ska lösa detta. Som ny har jag ännu inte fått så jättebra kontakt med mina arbetskamrater, så det skulle vara svårt att ta upp problemet med dem. Att prata med cheferna vore att skjuta mig själv i foten. Man ska ju vara flexibel, jobba och hålla käften. Minsta lilla missnöjesyttring kan klassa en som bråkmakare och det har jag inte råd med. Min kollega fick till exempel skäll när hon bad om ledigt till sin brors student, och det måste väl ändå klassas som en smal sak att be om.

Tillsvidare har jag bett vänner komma förbi och dra ut kontakterna på de skärmar där det är möjligt. Gör en kund det, och personal skulle råka se, så tror jag att chefen sätter i sladden och rycker på axlarna. Syns en personal göra samma sak så kan man räkna ut med arslet vad som händer.

Får se hur det utvecklar sig. Om inte annat blir det att spamma reklamprodukternas epost tills oljudet upphör, alternativt rycka ur kabeln och ersätta hålrummet med häftmassa!

Kunder, jag ber att ni gör oss butiksarbetare en stor tjänst!
– Klaga över oväsendet via mail, telefon eller face to face med våra chefer.
– Ryck ur kabeln på de små skärmarna
– Stäng av de stora skärmarna med den här http://www.coolstuff.se/TV-B-Gone

Tack.

Hela sommar´n ska jag stå i en butik
Får ingenting för mödan, det är bara praktik
Värmen sänker moralen och benen värker
Jag tar en microbreak när ingen märker

Vill försörja familjen men där går jag bet
Välj och vrak bland praktiken eller arbetslöshet
Brist på branscherfarenhet är en undanmanöver
för att slippa punga lön som vi alla behöver
– Medelung

Alla är välkomna att skicka in bidrag till USF. Vill man vara anonym eller bara bidra med något litet går det också bra. Framöver hittar ni sådana bidrag under kategorin “Gäst”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: