Lovvärd strategi mot liberaler

Man måste hålla kritiken till kärnan av saker och ting. Det tål aldrig att påpekas tillräckligt. Därför är det alltid intressant och lovvärt när vänstern frångår rådande normer i protestväg och faktiskt ger sig på pudelns kärna: nyliberalismen.

Den aktions- och protestkultur som annars format vänstern de senaste 15 åren har konsekvent rört sig om extremhögern. Först nu börjar det faktiskt dyka upp en bredare analys över hur den å sin sida bara är en konsekvens av den makropolitiska samtiden. Precis därför är det glädjande att se hur aktionskulturen närmat sig att de facto kritisera och agera mot Alliansens myriad av partier, tankesmedjor och lobbyister. Detta har tagit sig uttryck i allt större grad de senaste åren och det är lovvärt att se att nu kan inte ens CUF, en verkligt otrevlig skara ungdomar, hålla sitt riksting utan protester mot den liberala politiken. Vips har fokus riktats om från SD och ytterlighetspartierna till de faktiska makthavarna och deras förda politik. Helt plötsligt riktar vi om rampljuset mot de som faktiskt har reell makt.

Detta är en linje vi måste hålla i alla väder: rikta kritiken rätt, mobilisera mot högerpolitiken som helhet. Överför kunskaperna demonstrationskulturen byggt på sig till att inte låta liberalerna samlas fritt en enda gång. Överallt där de förespråkar sänkta löner, nedskärningar och privatiseringen så ska de mötas av protester. Där finns också chansen att man faktiskt når fram med sitt budskap, istället för att bidra tills SD:s strategi om “underdogs”. CUF, MUF och LUF kan inte påstå något så dumt. De är de faktiska makthavarna. Därför ska de också få huvudfåran av vår protestkultur. Tänk dig ett scenario där vi alltid kan ifrågasätta dem i press och radio, alltid synas i samband med deras möten, aldrig låta dem utnyttja den hegemoni de faktiskt har fullt ut. Då syns vi på riktigt. Så som vi också gjort under flera andra lovvärda aktioner tidigare, t.ex. Osynliga Partiets protest mot nätverket för skattesänkningar.

 Vill att ni som är på besök här från resten av landet ska veta att den där antidemokratiska propagandan flödar i den här staden”
–  Alice @rosamysk (Twitter) om Umeå, aktiv i CUF

Comments
One Response to “Lovvärd strategi mot liberaler”
  1. autotrof says:

    Just mot CUF fins det också en tradition att rikta gatuaktivism mot deras förbundsstämma, även om det såklart vore olyckligt om det slog över i ren antifa-mentalitet. At göra som igår med en slags “lätt” blockad där ingen CUF:are kan gå och äta utan att passera slagord och kritiska frågor är mycket lyckat. Jämför med Jönköpings falska löpsedlar och liknande störande aktioner (även om den tangerar den antifa-mentaliteten) eller som i Östersund demonstrera “för” saker CUF faktiskt tycker.

    CUF:s förbundsstämma 2008: http://www.dn.se/nyheter/politik/hot-och-sabotage-mot-cuf-stamma
    CUF:s förbundsstämma 2009: http://sufostersund.wordpress.com/2009/05/06/1a-maj-ar-var-dag/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: