Om partiledardebatten eller när Jonas mötte Jimmie

Partiledardebatten i gårdagens Agenda var i stora drag en ganska tam företeelse. Den traditionella uppställningen mellan socialdemokrater och moderater var en relativt väntad historia med en å ena sidan arrogant Fredrik Reinfeldt, å andra sidan en Stefan Löfven som inte bara retirerade från klassisk socialdemokratisk mark, utan också försökte klara av en anstormning av retoriska prov från allianspartierna.  I överlag var det alltså ganska trist, men Stefan får väl en viss kredibilitet då han knappast gjorde bort sig lika mycket som t.ex. Annie Lööf (“Vi förespråkar alltid skattesänkningar oavsett vad frågan gäller!”), och behöll sitt lugn betydligt bättre än Fredrik Reinfeldt. Sen lät han i och för sig också som en papegoja “jobb, jobb, jobb” och gjorde rentav erkännanden att kopiera alliansens tidigare arbetslinje 2006-2010 samt att skolan ska fortsätta skötas i privat regi. Socialdemokraterna fortsätter alltså gå högerut.  Då var det betydligt mer intressant att studera de mindre, mer livaktiga, partierna och då inte minst mötet mellan Jimmie Åkesson och Jonas Sjöstedt.

Men först ett gäng korta kommentarer som kan vara på sin plats. Miljöpartiets kräftgång högerut fortsätter och Gustav Fridolin såg för det mesta väldigt skeptiskt ut till det mesta, eller rent ut sagt oförstående till vissa debatter. Men det kanske är så han ser ut, vem är inte skeptisk bland Sveriges samlade toppolitiker liksom? Nämnvärt är väl att han i alla former av debatter som rörde andra sakfrågor än just miljö började prata klimatmål istället. När han t.o.m. förvirrade en debatt om skattepolitik med klimatpolitik så tappade nog många lyssnare tråden, annars poängterade han i omgångar vad alliansen är bra på och de delar (mp) delar med den borgerliga alliansen. De enda mothugg han egentligen fick var från tokstollen Annie Lööf som såklart oroar sig och vill försvara sin position som “grön höger”.

Klart mer intressant var som sagt Jonas Sjöstedt som dagen till ära var vass och skarp, tidvis riktigt glödande och faktiskt påminde om en politiker. Om än kortrandig ibland och sällan fick tid att utveckla sina resonemang om t.ex. att bygga ut infrastrukturen och skapa en ny bostadspolitik genom att höja skatten på de banker som idag tjänar mer än 4 gånger så mycket som Sveriges BNP. Dock visade han brist på kampvilja  Mest imponerade var dock hans påfallande självförtroende när han poängterade för alliansen saker som “När vi vunnit valet 2014” och “ska vi lyssna nu på mannen som alltid har fel i allt han gör” (Björklund). Befriande också att se att Vänsterpartiet faktiskt börjat morra lite i hus(s)es knä och tar starka ställningstaganden som “Vi är det enda parti som vill förbjuda vinster i välfärden. Men det står vi för också”. Klart mer tydligt och mer hedervärt än Miljöpartiets vaga och smygande tal om “klimathundringen”.  Vänsterpartiet framträder som mer autonomt från sossarna numera och har därför större chanser till framgång – inte minst för att partiet mer och mer pratar klass och ekonomi istället för att sväva in för långt i utrikespolitik eller klimatfrågor. Man får en vind av gammal radikal socialdemokrati – något som deras nuvarande ekonomiska politik visar,. Det visar även att Vänsterpartiet har hämtat inspiration från Keynes, och detta fungerar. Jonas var enligt de flesta borgerliga experter debattens vinnare. Han högg och han slet i debatten och framställdes säkert i vissa stunder som aggressiv, men knappast arrogant såsom Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt förde sig. Problemet för vänsterpartiet kvarstår dock, trots goda idéer och rent generellt en bättre analys än på länge, hur ska partiet växa och få större genomslagskraft? Hur vinner de legitimitet hos radikala vänstern, missnöjda socialdemokrater och den LO-baserade fackliga rörelsen? De har redan tydliga instick i den borgerliga sfären (miljöfrågor), men hur bygger de mer konkret för arbetarklassen? Kan de hantera en socialdemokrati som går allt mer högerut, kan de bygga upp ett nytt socialdemokratisk parti som står till vänster i politiken?

Lille Jimmie Åkesson då? Ja, för det första var det ju charmigt med att ta med sig en liten lapp till en partiledardebatt. För det andra var det befriande att ingen hoppade av, lipade om det, eller gjorde en så stor sak över att han var med. Han var inbjuden till en seriös debatt den här gången, och det enda han lyckades med var att framställa sig som en skitunge i sammanhanget. Han velade om vilken sida i rummet han ville stå på (ville själv stå på alliansens sida efter att Jonas varit på honom om att de röstar med regeringen nio av tio gånger i riksdagen), han hamnade i meningslösa diskussioner om “vad de egentligen tycker” och förnekade sin egen politik (tvångslag på LOV, dvs tvångsexportera t.ex. Carema till varenda svensk kommun) och hans paradgren, invandringen, fick han svårigheter att lansera i ämnen som var av större dignitet. Även om han försökte sig på “en Fridolin” så fann han sig tvungen att svara på SD:s samlade politik och ideologi, och då framträder ett något barnsligare och naivare Centerparti – nedskärningar, privatiseringar, högerpolitik. Jonas Sjöstedt agerade bäst mot Jimmie – han frångick SD:s numera invanda mediatränade scenario totalt och ställde de mot väggen, om och om igen, om deras ekonomiska politik istället för att raljera om “rasister” eller invandringspolitiken. Vips så framstod Jimmy mer och mer som en bortkollrad prao-elev på Rosenbad som tagit modetips från Göran Hägglund när han var tvungen att prata saker som faktiskt kan lösa frågor som alienation, integration och assimilering.  Visst, Jimmie kammade hem vinsten stort mot Mona Sahlin en gång i tiden (men den människans retoriska förmåga och politik kan jag nog kommentera någon annan gång), men nu när det “gällde på riktigt” och faktiskt blev uppbjuden på dans av en stridslysten Jonas Sjöstedt – som faktiskt levererade visioner istället för gnäll –   så hade nog Jimmie föredragit att blivit utestängd så han kunnat gråta krokodiltårar om det. Han saknade nog Lars Ohlys sminkprotester väldigt, väldigt mycket igår när Sjöstedt spände ögonen i honom. Det enda som faktiskt förvånade mig var att SD stod för en statlig skola. Statlig skola, privat vård, hur går det ihop egentligen? Värt att notera var att allianspartierna sällan, om ens någon gång, kommenterade Jimmie Åkesson och de verkade i överlag mer obekväma än t.ex. Miljöpartiet och Vänsterpartiet över att ta debatten med SD. Skäms de över sin egen stödtrupp?

Det enda som Jimmie Åkesson sa som faktiskt var roligt, var när han poängterade att Miljöpartiet är ett Stockholmsparti – sen ska nog SD knappast prata om “hela svenska landsbygden” när deras stöd rör sig om några kommuner i en del av Sverige som få, knappt de själva, benämner som svenskt. Här skulle Stefan Löfven kunnat kliva in, men han var nog för upptagen med att stirra på Reinfeldt och Lööf. Sedan framförde SD några faktiska sanningar också, men att poängtera att samhället blir mer och mer segregerat är att slå in öppna dörrar, eftersom detta är något som alla ställer sig bakom – och knappast något Sverigedemokraterna är ensamma om att tycka. Däremot är de nog ensamma i att bara konstatera det, utan att fundera ut en politik som faktiskt kan lösa situationen.

Nåja. Cirkusen fortsätter och vi på ståplats kommer sitta med popcornen framme nästa gång också. Roligast igår var nog när debatten var slut och journalisterna stormade in. Alla i oppositionen, till och med SD och V, skakade händer med varandra. Alliansen stod och surade. Jag undrar vad Jonas sa till Jimmie. Kanske “Dags att växa upp nu?”

P.S: Pinsamt värre under Aktuellt när en kärnfråga i debatten som lyftes fram var fallet att vi nu bara har en kvinna som partiledare. Som om det spelade någon jävla roll. Som om idiotin skulle vara mindre med en Mona Sahlin eller Maud Olofsson till?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: