Dokumentär från Ryssland

Ivan Khutorskoi. en av ett stort antal mördade antifascister under 2000-talet i Ryssland. Ivan sköts till döds 2009 efter att ha blivit identifierad som “lokal ledare” för en antifascistisk grupp.

Den ryska antifascistiska rörelsen är subkulturell i sin essens. Framförallt är den uppbyggd kring de antirasistiska skinheads, sprungna ur den ryska punkscenen, som i sin tur blivit attackerade av fascister och därför lärt sig slå tillbaka. Det i sin tur har skapat en långsam process av politiskt uppvaknande – det fascistiska våldet har alltså genererat ett politiskt och fysiskt svar. Allt som i sin tur är konsekvenser av de nya ryska samhället som redan i ett tidigt skede i sin extrema kapitalistiska revolution genererade en kraftig extremhöger i svallvågorna av arbetslöshet, bostadslöshet och invandring. Idag räknas Rysslands extremhöger till världens största och mest organiserade. Bland annat innefattar deras taktiker att mörda invandrare rutinmässigt och filma detta, för att “skrämma bort dem”. Det kan tyckas förjävligt att subkulturella ungdomar, inte politiska organisationer, tagit upp kampen mot detta fenomen. Men historien har varit liknande i Europa, i synnerhet i Frankrike (Länk till dokumentären “Chausser The Skins”) och England (Länk till dokumentären”Fighting Talk”), under 70- och 80-talet. Efter ett decennium tenderar denna utveckling att bli mer politiserat och organiserat på båda sidor, med seriösare politiska partier som följd. Sådant var också fallet i Sverige.

Alla offer för fascistiskt våld som riktat sig mot politiska motståndare, inte invandrargrupper, är och har varit skinheads eller punkare som följd av denna brutalisering. Under de senaste åren har det varje år har det avlidit människor i de gatustrider som sker mellan å ena sidan nazistiska skinheads och på andra sidan antifascistiska diton. Situationen är liknande i stora delar av övriga Östeuropa – subkultur och politik går hand i hand för en stor del ungdomar som är betydligt mer politiska än deras föräldrar som fått erfara både Sovjetunionens fall och kapitalismens nyliberala kaos. Det finns mycket att läsa om vad som kallas “Ungdomarnas Inbördeskrig” i Ryssland på internet. För intresserade lär det inte vara svårt att hitta ett stort antal artiklar som beskriver både ungdomskulturerna, politiken, repressionen, våldet och de socioekonomiska faktorerna.

Förra året kom det ut en dokumentär om detta fenomen. Nedan finns den för de intresserade att beskåda:

En annan relevant ny dokumentär från Ryssland som berör ämnet är “Antifascist attitude”. Se den nedan:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: