Allan Edwall och Socialismen

Hela svenska folket minns honom som Skalle-Per och som Anton Svensson, far till Emil i Lönneberga. Några av oss minns honom också som Oskar i Rasmus På Luffen. Han var och är en av Sveriges folkkäraste artister någonsin. Den här texten kommer dock belysa betydligt intressantare perspektiv på Allan Edwall. Självklart får det hela gå ganska snabbt då jag i vanlig ordning lägger mindre än en halvtimme på varje text jag skriver fram. Tangentbordet får klappra när jag sörplar i mig firmakaffet helt enkelt.

Allan Edwall, så mycket mer än bara en av Sveriges mest aktiva skådespelare. Genom hela spektrat av hans karriär som konstnär, regissör, skådespelare, författare och musiker så framträder en lysande renässansman  sprungen ur svenska bruksortssveriges röda mylla (symptomatiskt från Jämtland). Ett praktexempel av vad socialistiskt inriktat bildningsarbete kan frambringa och föda fram genom ABF och arbetarrörelsen. Allan Edwall var en arbetarpojk vid sin födsel och trots att han skulle göra en kulturell klassresa övergav han aldrig sina rötter. Han gillade aldrig att sammankopplas med eliten.  Vid hans död fick han inte bara en grammis postumt, utan även en doktorshatt i filosofi vid Umeå Universitet. Han fick även ett kulturpris  döpt efter sig. Själv gav han hela sin rikedom till lokala Folkets Hus och bad Vänsterpartiet och Socialdemokraterna att förvalta sitt livsförvärv (en av de aktiva i denna förening hörde av sig till USF nyligen, vilket sporrade denna text!). Detta talas det dock tyst om. De flesta nöjer sig med att han spelat i princip alla Astrid Lindgrens filmer som producerats och står som en sinnesbild för evigt för en svunnen tid, en ikon för en generation skådespelare och som en ytterst karismatisk person med en djup känsla för vad livet erbjuder. För oss socialister är han också en i raden av folkkära kamrater som glömts bort och reducerats enbart till sin yrkesroll eller den slätstrukna ytan som ska bedömas leva vidare. Vi minns honom därför, och som nu, lyfter fram honom som den Kommunist han var hela livet.


Allan Edwall var aktiv i Vänsterpartiet Kommunisterna, sedermera Vänsterpartiet, till sin död. Han var även aktiv i Nej Till EU-kampanjen som en framträdande kändis.  Han hade även medlemskap i Amnesty, och i den bok som rör hans politiska liv mest “Då kan man lika gärna kittla varandra. En bok om Allan Edwall” så lyfts det även fram att han deltagit och stött flertalet fackliga strejker, demonstrerat ivrigt under sitt liv och även, som den mångsysslare han var, hållit tal.  Inte minst deltog han i politiskt inriktade teaterföreställningar för att bredda kulturen från finrummen ut till Sveriges landsort, bruksorter och förorter.  Boken utgörs av ett 80-tal intervjuer med kollegor och kamrater till Allan. Jag rekommenderar den starkt, även om jag bara läst utdrag av den. Personligen fastnade jag för hans politiska sida via hans underbara svenska folkmusik, som ömsom är politiskt allvarlig och vass, ömsom är djupt personlig, rapp, mörk och ytterst verklig och personlig i sin framtoning. Det är utan tvekan bland den bästa svenska folkmusiken som producerats överhuvudtaget.


15 år före sin död.  Tredje versen är magisk.

 Nu kommer väl någon liberal eller högerextremist få kulturmarxistisk brainfreeze kan man tänka sig (“Tänka sig Emils pappa, en KOMMUNIST!”). För er normalt begåvade människor uppmanar jag er dock att gotta i er i en riktig kulturskatt. Då hans livsverk är så oerhört omfattande så kommer det absolut ta en jävla tid, men liksom fallet med Bengt Sändh och Finn Zetterholm (annars kända för “snuskvisornas” revival på 60-talet) så finns det sådana gyllene korn i deras produktioner så att det verkar som att hela världen stannar till, man bara sluter öronen, och njuter.

Nu ska jag dricka upp kaffet. Sen blir det “Visst är det bätter. Men int är det bra”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: